NABU ny samarbeidspartner for Profesjonsetisk nettverk

NABOU logo

NABOU logo

Ny samarbeids­partner for Profesjonsetisk nettverk: Nasjonalt forskernettverk for bærekraft og utdanning (NABU). Nettverkets formål er å bidra til omstilling til et bærekraftig samfunn, blant annet gjennom å styrke forskningen og kompetansen innenfor bærekraft og utdanning.

UH-sektoren og bærekraftig omstilling: Handling eller grønnvasking?

FNs 17 bærekraftsmål

FNs 17 bærekraftsmål

Høyere utdanning har et ovordnet ansvar for å bidra med løsninger i møtet med klima- og naturkrise, og tiden er knapp. Men faren for grønnvasking er stor, mener tre høgskole- og universitets­personer i et innlegg i Khrono.

Tildelingsbrev: UH-sektoren har fått mål for 2024

Universitetet i Oslo. Philip Gabrielsen. Wikimedia, lisens CC-BY-SA-4-0

Universitetet i Oslo. Philip Gabrielsen. Wikimedia, lisens CC-BY-SA-4-0

Berekraft rykkjer oppover på lista over viktige mål for universitets- og høgskulesektoren, og står no som mål nummer 2. Mål nummer 1 er kvalitet, mål nummer 3 er distriktspolitisk.

NTNU med varsame retningsliner for bruk av KI

Eve av JCThornton, Devianart, CC-by 3.0

Eve av JCThornton, Devianart, CC-by 3.0

Er IT-avdelinga dei rette til å utforme retningsliner for bruk av kunstig intelligens? KI-professor Morten Goodwin meiner ikkje det, og vil at folk må få prøve det ut. På NTNU er dei meir varsame: du veit ikkje kor data tek vegen, seier dei.

Gigantgebyra kan vekse for daglegvarekjedene

Coop litt ditt, logo

Coop litt ditt, logo

Ingen av dagleg­vare­kjedene har sett av pengar til å betale gigant­gebyr frå Konkurranse­tilsynet. Den minste av kjedene, Coop, kan få alvorlege problem om gebyret blir effektivt. (E24)

‘Sveitserne’ etterlot skatteregning på 40 milliarder

Dassault Falcon 8X, lik K. I. Røkkes privatfly. Foto Acroterion, CC BY SA 4.0

Dassault Falcon 8X, lik K. I. Røkkes privatfly. Foto Acroterion, CC BY SA 4.0

Kjell Inge Røkke sto aleine for 14 av de 40 milliardene i skattegjeld som trolig staten går glipp av ved at nær 50 superrike flyttet til Sveits i 2022. NTB / FriFagbevegelse.

Sør-Afrika reiser sak mot Israel for folkemord i Gaza

ICJ segl

ICJ segl

Dersom den internasjonale domstolen bedømmer Sør-Afrikas sak mot Israel som godt nok dokumentert for å tas opp til behandling, kan det komme ordre fra domstolen i løpet av få uker om stans i krigshandlinger.

Reinhaldarane blei mindre sjuke under pandemien

Foto Matilda Wormwood, reinhald, pexels lisens

Foto Matilda Wormwood, reinhald, pexels lisens

Reinhaldarane i Helse Vest blei mindre sjuke då samfunnet stengde ned under pandemien. Ein rapport frå Helse Vest syner stor skilnader mellom yrkesgruppene. Dei som jobbar nærast på pasientane held seg oftast heime, og let vere å smitte pasientane.

Facebook fikk persondata fra Kirkens SOS

Facebook-avhengig CC0, fritt tilgjengelig

facebook-avhengig CC0, fritt tilgjengelig

Personer som søkte hjelp hos Kirkens SOS, fikk sine persondata og handlinger på hjelpesiden sendt over til Facebook. Kodesnutten Facebook pixel finnes på millioner av nettsider, og forsyner konsernet med persondata for videresalg.