Norsk lobbymakt

Tom Skauge
Tom Skauge*
Kommentar: Tom Skauge

To store norske næringer har vist at de har makt til å sikre gavepakker i skattepolitikken. For vel tre år siden anbefalte det regjeringsoppnevnte Havbruksutvalget grunnrenteskatt for bruk av landets felles allmenning i salt sjø. Foreslått skatt kunne gi vel 7 milliarder kroner årlig til stat og kommuner.

Havbruksnæringen organiserte en lobbykampanje som gjorde at H, FrP, Sp og Venstre sa nei til grunnrenteskatt før Havbruksutvalget hadde lagt frem sin rapport. Avisa Nationen skrev på lederplass at «Oppdrettsmilliardærene vil betale enda mindre til fellesskapet. Utspillet aktualiserer behovet for grunnrentebeskatning».

Representanter for næringen lanserte en ny kampanje mot formueskatt i valgkampen 2021. Stavanger Aftenblad skrev på kommentatorplass at utfallet var en «Gavepakke til laksemilliardærene: Mindre til fellesskapet, og mer til milliardærene. Det er regjeringens svar på det utmerkede forslaget om økt skatt på oppdrettsnæringa.»

Oljeindustrien fikk store skatteletter under pandemien. Nylig kom forhenværende statsminister Erna Solberg med en sjelden innrømmelse: Skattepakken var for god. Lobbymakten var stor. Økonomiprofessor Ola Grytten sier til VG at «Den omstridte oljeskattepakken gjør at oljebransjen kan få en topp de ikke har sett på nær 20 år. (..) den bidrar til økt press på renten og inflasjon.»

Lobbymakten fra havbruk og oljeindustri utfordrer flere viktige bærekraftsmål: