[caption id="attachment_5284" align="alignright" width="233"] Torstein Nesheim, foto SNF[/caption]
Tverretatlig og tverrfaglig samarbeid blir stadig viktigere i arbeidet mot "gjenstridige problemer", men den hierarkiske strukturen i offentlig sektor kombinert med mål- og resultatstyring lager hindringer for nødvendig tverrfaglige samordning og samarbeid. Dette skriver Kriminell organisering? i Dagens Perspektiv. Nesheim og Neby er organisasjonsforskere, mens Ryssevik er daglig leder i Ideas2Evidence.
om i artikkelenDe tre forfatterne nevner konkret Riksrevisjonens rapport fra juni 2016 om myndighetenes innsats mot arbeidslivskriminalitet. I dette arbeidet var lokal koordingering og samarbeid mellom etater et viktig element. Riksrevisjonen kritiserte at antall tilsyn i Arbeidstilsynet har gått ned, uten å ta hensyn til at det lokale samarbeidet krevde andre og mer langsiktige arbeidsmåter, der en konsentrerte seg om å "ta ut" nøkkelaktører og kriminelle nettverk som står bak arbeidskriminaliteten.
De tre antyder at modellen med å utnevne ett lederdepartement for gjennomføring av tverretatlig samarbeid er problematisk. Videre stiller de spørsmål ved om mål- og resultatstyringen har blitt så innarbeidet at "den har blitt noe mer enn et tiltak for styring", og i stedet skygger for utfordringene som stilles ved tverretatlig samarbeid overfor gjenstridige problemer.