Paradis-papirene: internasjonale politikere knyttes til skatteparadiser

En ny stor lekkasje av dokumenter fra et anerkjent advokatfirma har gitt journalister tilgang til store mengder informasjon om pengeplasseringene som politikere og mektige, rike mennesker foretar i skatteparadiser. Som ved den store Panama-lekkasjen, har hackere brutt seg inn i systemene til et anerkjent advokatfirma – denne gangen firmaet Appleby. Slik fikk de tilgang til dokumenter som kan ta nattesøvnen fra blant andre 120 internasjonale toppolitikere og tusen nordmenn med lyssky, men ikke nødvendigvis ulovlige pengeplasseringer i skatteparadiser.

Navnene til en rekke internasjonale toppolitikere dukker opp i de avslørte papirene. Blant de mest brennbare avsløringene, er at den amerikanske handelsministeren Wilbur Ross viser seg å ha nære forretningsforbindelser med oligarker i president Putins aller nærmeste krets. Flere av disse personene er svartelistet av EU og USA som følge av sanksjonene mot Russland, men har store eierinteresser i selskaper som Ross har handlet med. Denne handelsvirksomheten har faktisk økt sterkt etter at han ble handelsminister.

Blant andre kjente navn som figurerer i aradispapirene finner man Dronning Elisabeth II, Canadas Justin Trudeaus viktigste økonomiske støttespiller Stephen Bronfman, råvarekonsernet Glencore som er ett av oljefondets mest lønnsomme investeringer, og konserner som Apple og Nike.

Informasjonen fra avsløringene er denne gangen formidlet videre til avisen Züddeutsche Zeitung som så har delt dem med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). 380 journalister fra 67 land har samarbeidet om å gå gjennom dokumentene. Fra Norge deltar Aftenposten i samarbeidet.

Les mer i Aftenposten