Stephen Hawking frykter at kunstig intelligens kan bli verste hendelse i historien

Den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking advarer mot at kunstig intelligens (AI) kan bli den verste hendelsen i sivilisasjonens historie. Han frykter dette kan skje dersom vi ikke finner en måte å kontrollere utviklingen på. Men i så fall kan også AI kan bli den ’største’ hendelsen i historia.

Det var under en tale til Web Summit teknologikonferansen i Lisboa at Hawking kom med disse uttalelsene. Han pekte på at datamaskiner i teorien kan emulere menneskelig intelligens, og også overgå den. Mulighetene ved bruk av kunstig intelligens er enorme, blant annet til å rette opp i skadene som blir gjort på naturen, utrydde fattigdom og sykdom, og at den kan omdanne alle aspekter ved samfunnet.

Hawking var spesielt redd for kunstig intelligens som mektige autonome våpen, og at den kan bli til nye verktøy for de få til å undertrykke de mange, dersom vi ikke lærer oss hvordan vi kan forberede oss og unngå denne risikoen. I så fall må de som utvikler kunstig intelligens bruke "beste praksis og effektiv styring".

Også andre kjente og mektige personer har i det siste advart mot kunstig intelligens. Tesla-gründer Elon Musk frykter at kunstig intelligens kan starte en tredje verdenskrig. Microsoft-grunnleggeren Bill Gates ser for seg at roboter kan bli krevd for inntektsskatt, mens Facebook-sjef Mark Zuckerberg er svært optimistisk når det gjelder kunstig intelligens. Facebooks utvikler stadig mer avanserte algoritmer, et steg på veien mot kunstig intelligens.

Hawking selv er avhengig av en form for kunstig intelligens som genererer den kunstige stemmen han uttrykker seg med.

Les mer på CNBC