IT-professor: Naivt å selge elevenes personopplysninger til Google

Flere norske byer har dumpet læringsplattformen It's Learing til fordel for Googles billige tjenester. I Bergen har kommunen kjøpt inn tusenvis av billige Google-PCer til skoleelever. All epost og alle dokumenter lagres i utgangspunktet på Googles skytjenester. Professor i digital kultur Jill Walker Rettberg er svært kritisk.

– Det er ikke mer enn en mannsalder siden Norge ble okkupert. En gang vil vi kanskje oppleve et nytt maktskifte som innebærer at vi ikke lenger er et demokratisk samfunn. Da vil dette systemet kunne bidra til at myndighetene kan vite absolutt alt om alle, sier Rettberg til Bergens Tidende.

Rettberg mener likevel det ikke er direkte identifiserende opplysninger som er hovedproblemet med skolenes bruk av Google-tjenester. Derimot er det innholdet i eposter og dokumenter hun mener det er viktig å ikke selge. Hun mener det er fullt mulig å lagre elevene sitt arbeid på skolen. Slike tjenester kan man også ha lokalt eller regionalt, eller nasjonalt eller på EU-nivå.

Sjef for G Suite, Liz Sproat reagerer strekt på kritikken fra Rettberg, og sier hun selv ville blitt bekymret som mor om hun leste uttalelsene fra Rettberg. Ifølge Sproat driver ikke Google profilering av elever, men er utelukkende opptatt av å gjøre utdanning mer interessant.

Les mer i Bergens Tidende