To varslere dømt for Luxembourg-lekkasjene

To varslere ble dømt til betinget fengsel og bøter for å ha lekket en stor mengde dokumenter fra revisjonsselskapet PriceWaterhouseCoopers til media. Lekkasjen avslørte hvordan konserner som Ikea, Deutsche Bank, Pepsi og AIG inngikk avtaler med Luxembourg for å unngå skatt i andre land. De to varslerne var tidligere ansatt i konsernet.

En journalist som presenterte nyhetene i media i 2012 ble frikjent i rettssaken. I fjor dannet dokumentene grunnlaget for arbeidet det internasjonale konsortiet av gravende journalister (ICIJ) gjorde med det såkalte LuxLeaks-prosjektet. I ettertid har lekkasjene fått EU til å arbeide for å stramme inn regelverket for å unngå at konserner slipper unna skatt ved hjelp av "Luxembourg-avtaler". Saken ble en belastning for den ferske lederen for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker, som tidligere hadde hatt nær befatning med skatteavtalene i Luxembourg.

– Dette er en skammelig dom, kommenterer  daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i den norske avdelingen av nettverket Tax Justice Network (TJN). – Vi fordømmer at man straffer varslere som handlet i offentlighetens interesse. Varslere bør beskyttes og takkes, ikke straffes, fortsetter hun.

Les mer i Aftenposten