SwissLeaks: Navneliste over skattetriksere med penger i sveitsiske HSBC-bank

Aftenposten avslører nå navn på noen av personene som har skjult sine formuer i HSBC Privat Bank i Geneve i Sveits. Hemmelige kontolister med 106.458 klienter er lekket til media. Lekkasjen har fått navnet SwissLeaks. Toppolitikere, forretningsfolk, idrettshelter, Hollywood-skuespillere, fotballstjerner, diktatorer, forfattere, journalister, narkotikabaroner og akademikere sto som eiere av kontoene, på tilsammen 102 milliarder dollar, eller rundt 650 milliarder kroner, ifølge avisen.

I november 2014 ble HSBC i Frankrike siktet for hvitvasking, skattesvindel og ulovlig markedsføring. I et forlik med amerikanske myndigheter gikk banken i desember 2012 med på å betale 1,9 milliarder dollar til amerikanske myndigheter. Aftenposten viser til en amerikansk senat-granskning som viste hvordan banken blant annet hadde hjulpet narkotikakarteller med å hvitvaske enorme beløp.

Aftenposten melder også at norske myndigheter fikk tilbud om listene, men har ikke bedt om data som kan avsløre skattesvindlere.

Presset på skatteflyktninger fra Norge har imidlertid økt slik at stadig flere søker tilgivelse hos skattedirektør Hans Christian Holte. Aftenposten melder at 295 nye angrende personer meldte seg med unndratt formue og inntekt for å få amnesti. Antallet er 30 prosent flere enn i 2013. Året før var det bare 115 som meldte seg. 226 personer fikk innvilget amnesti i 2014. Dette er noen flere enn i 2013 og over 80 prosent flere enn i 2012. 6,6 milliarder kroner i økt skattepliktig formue og 280 millioner kroner i økt skattlagt inntekt ble oppgitt.