Styrtrik presidentdatter fikset bybanen i Bergen

Afrikas rikeste, og kanskje mest korrupte kvinne, sto for dataløsningen som fikk orden på sanntidsvarslingen, da Bybanen i Bergen endelig fikk denne fikset. Problemene hadde da plaget sanntidsvarslingen av togtider fra første dag banen var i drift.

I oktober i fjor betalte Bybanen ut 15 millioner kroner for et nytt system, etter at de første 20 millionene ikke hadde fått et fungerende system i stabil drift. Overraskelsen var stor da anskaffelsessjef Ole Wilhelm Mortensen i Bybanen ble gjort oppmerksomme på at dataleverandøren Efacec var blitt overtatt av Isabel dos Santos. Hun er eldste datter av José Eduardo dos Santos, Angolas president gjennom 36 år. Isabel dos Santos har bygd seg opp en formue på 3.5 milliarder dollar i løpet av et tiår, for en stor del ved å sikre seg store eierandeler i utenlandske firma som får kontrakter i Angola.

Det finnes åpenbart mange og store sugerør i Angolas statskasse: Ifølge Det internasjonale pengefondet IMF forsvant minst 32 milliarder dollar i de tre årene fra 2007 til 2010. Norske olje- og oljeserviceselskaper bidrar med milliarder av dollar i skatteinntekter til Angola. Men storparten av den angolanske befolkningen lever fortsatt i fattigdom, og bosset flyter i hovedstaden Luanda. Den lave oljeprisen har ført til at renovasjonssystemet har brutt fullstendig sammen.

Isabel dos Santos mistenkes blant annet for bruk av statlige midler til å betale for egne oppkjøp i utenlandske selskaper.

Les mer i Aftenposten