Stjernekirurg tiltalt for grov mishandling – tre døde

Stjernekirurgen Paolo Macchiarini ble hentet til Karolinska Institutet i 2010 for å drive eksperimentell kirurgi. I 2011 opererte Machhiarini inn kunstige luftrør av plast hos tre pasienter. Samme år publiserer han en artikkel i The Lancet som blir rangert blant de 10 viktigste det året. Året etter dør den første pasienten, i 2014 dør den andre. I dag er også den tredje pasienten død.

Kolleger leverer bekymringsmeldinger om mulig forskningsjuks i 2014, men ledelsen har full tillit til Macchiarini. I 2015 konkluderer en ekstern gransker med at Macchiarini er skyldig i forskningsjuks, men nok en gang avviser KI anklagene. I 2016 publiserer magasinet Vanity Fair en reportasje om saken, og KI innrømmer at det er feil i Macchiarinis CV. Men han får likevel fortsette ved sykehuset.

Vanity Fair-artikkelen utløser likevel en ekstern gransking som resulterer i at Universitetsstyret går av. I 2017 legger anklagemyndigheten bort tiltale mot Macchiarini for å ha forvoldt andre menneskers død.

I 2018 bestemmer riksadvokaten at to av sakene skal undersøkes nærmere. Det viser seg blant annet at kirurgen har operert inn de kunstige luftrørene uten at det er gjort tilsvarende dyreforsøk i forkant.

Macchiarini tiltales nå for grov mishandling, men erkjenner ikke skyld.

Les mer på Khrono