Lærerinnene skrev felles dagbok 60 år – om hverdagsliv, fest, sykdom og mye fag

1941-42-kullet på Statens Lærerinneskole på Stabekk skrev felles dagbok gjennom 60 år. Etter at de forlot skolen sendte de dagboka i posten til neste person alfabetisk, som så fikk beholde boka i ei uke, for å lese oppdateringene fra de andre, og føye til sine egne dagboksnotater.

Dette fortsatte de med helt fram til 2003, da det var blitt sju tettskrevne bøker med dagboksnotater fra 60 år med kvinneliv. Ei kasse med dagbøkene var med på flyttelasset fra de stadig omorganiserte etterkommerne av Statens Lærerinneskole, og ble til slutt gjenoppdaget i 2013 på Høgskolen i Oslo og Akershus – nå OsloMet. Dagbøkene ble kalt for Kjøttgryta av lærerinnene.

Dokumentar på NRK

Kjøttgryta er en unik dokumentasjon av kvinneliv som nå er overlevert til Statsarkivet. Men den er også blitt bakgrunn for en dokumentar i tre episoder som er sendt på NRK i september. Else Wold Dønnum på Hamar var en av dagbokskriverne. Hun var stolt av utdanningen fra Lærerinneskolen: – Det var både et gårdsbruk og et barnehjem knyttet til skolen. Her fikk vi god praktisk undervisning, i alt fra barnepass til slakting og dyrking, fortalte Dønnum da Khrono besøkte henne i 2013.

Les mer på Khrono