Skytevåpen tok 34 tusen amerikanske liv i 2015

Etter masseskytingen i Sandy Hook i 2012.

372 masseskytinger tok 475 liv i USA i fjor. 1870 ble såret. Åtte av ti våpen brukt i masseskytinger var lovlig kjøpt.

Totalt ble 34.000 amerikanere drept av skytevåpen i året som gikk; det er 93 hver dag. Tallet omfatter både drap, selvmord og ulykker.

Men alle amerikanske politikere vet at de kan vente seg mye bråk om de legger seg ut med våpenlobbyen. For republikanere betyr det politisk selvmord å gå inn for restriksjoner på skytevåpen.

Aftenposten har besøkt hovedkontoret til Gun Owners of Americas (GOA), der en vennlig eldre mann ved navn Larry Pratt sitter ved det viktigste skrivebordet. Han var på 90-tallet talsmann for høyreekstreme militser som Ku Klux Klan og Aryan Nations. Pratt ser på alle restriksjoner av våpenrettigheter som et skritt i retning av et tyrannisk regime som undertrykker en avmektig og avvæpnet befolkning.

Våpenlobbyen blir stadig mer ekstrem. National Rifle Association (NRA) var opprinnelig en organisasjon for våpenkontroll, men ble på 70-tallet overtatt av folk som var imot alle restriksjoner på våpen. Teoriene som GOA forfekter, at staten er ute etter å kartlegge og avvæpne alle våpeneiere for å innføre tyranni, er blitt stadig mer vanlige også i NRA, som har 4.5 millioner medlemmer.

Etter hver masseskyting går våpensalget til himmels. Noen mener at sammenhengen er at president Obamas taler om våpenkontroll i etterkant av skytingene, får våpenfolket til å tro at våpen vil bli forbudt. Dermed kjøper de seg våpen for sikkerhets skyld.

NRA har vært svært effektive i å begrense myndighetenes muligheter for å spore våpeneiere. Det sentrale registeret over våpeneiere er blitt offer for lover som forbyr registeret å være søkbart, og å dele data med noen andre enn politiet, og bare i forbindelse med en etterforskning.

Les hele artikkelen i Aftenposten