– Politi og påtalemyndighet vil helst ikke ta i hvitsnippsaker

– Etiske retningslinjer, holdningskampanjer, regelverk, selskapsstyring og samfunnsansvar fungerer ikke til stort annet enn til å pynte på fasaden, skriver Petter Gottschalk i en kronikk i Klassekampen 6. juni. Gottschalk, som er professor ved BI i Oslo, skriver videre at sjansen for å bli tatt for hvitsnippforbrytelser er mikroskopisk.

Nøkkelen til å lykkes i kampen mot hvitsnippforbrytelser, er altså å øke risikoen for å bli tatt: – Dersom en hvitsnipp tror han blir tatt, lar vedkommende være. Konsekvens dreier seg om at man kan være sikker på at man vil bli siktet, tiltalt, dømt og sendt i fengsel mens familien går i oppløsning og venner forsvinner.

Gottschalk mener klassesamfunnet fortsatt betyr svært mye for hvordan ressursene prioriteres i kampen mot kriminalitet: – Samfunnseliten liker ikke å straffe sine egne. Når det en sjelden gang skjer, blir det masse oppstyr, ikke bare på Frogner og Bygdøy, men også i Holmenkollen og Bærum. Til nød kan man akseptere at hvitsnipper blir dømt dersom bevisene er krystallklare.

Kronikken er publisert på bi.no