Feit fisk – sunn, men giftig? |
Ein ny rapport frå organet for mattryggleik i EU, EFSA, finn at miljøgiftene i mat er tre gonger giftigare for menneske enn vi har trudd til no. Derfor tilrår no EU-organet at grenseverdien for dioksinar og DL-PCB blir sett til berre ein sjudel av det dei der i dag. Det kan få store konsekvensar for eksporten av norsk fisk, og det kan komme endringar i dei offentlege råda for sunt kosthald.
Det er først og fremst i feit fisk som markell, sild, kveite og laks ein finn desse miljøgiftene. Men dei finst òg i fiskelever, brunmat i krabbe og i ost og kjøt frå husdyr.
Blant dei nye funna i forskinga er at desse miljøgiftene påverkar sædkvaliteten hos menn seinare i livet, og kan utløyse kreftsjukdom.
Professor i toksokologi Ketil Hylland ved Universitetet i Oslo leia i 2010 eit offentlig utval som tilrådde at ein skulle fjerne alle miljøgifter frå maten innan 2020. Men det har ikkje gått slik: – I dag er det miljøgifter overalt i våre omgivelser og i naturen, seier Hylland til Dagbladet.
Professoren vil helst ha økologisk mat sjølv, og tykkjer det er trist om ein ikkje lenger kan ete det ein vil av mat frå havet.