Korrupsjonsskandale: KPMG fryses ut av Sør-Afrika

Revisjonskonsernet KPMG er i alvorlige problemer etter en stadig voksende korrupsjonsskandale i Sør-Afrika.
Etter at Jacob Zuma tok over som president i Sør-Afrika for åtte år siden, har korrupsjonen økt betraktelig. Den siste tida har det tårnet seg opp med korrupsjonsanklager rundt regjeringspartiet ANC og Zuma selv.

Zuma har hatt et tett forhold til den indiske Gupta-familien, som skal ha sikret seg gullkantete statlige kontrakter gjennom forbindelsene til Zuma. Organisasjon Save South-Africa, noe tilsvarende WikiLeaks, avslørte det tette forholdet. Guptafamiliens finansselskap Oakbay Capital så seg nødt til å reparere på det frynsete ryktet ved å leie inn det kjente PR-selskapet Bell Pottinger. Disse satte så i gang en motoffensiv med en kampanje mot "hvit monopolkapital".

Men kampanjen slo tilbake på PR-selskapet, som ble kastet ut av den britiske bransjeorganisasjonen etter at en gransking konkluderte med at "kampanjen var rasemessig splittende og/eller støtende, og laget i brudd med relevante etiske prinsippet". Bell Pottinger, som tidligere har hatt såvel Augusto Pinochet, Margaret Thatcher og den syriske Assad-familien på kundelista, mistet kunder i fleng, og befinner seg for øyeblikket på konkursens rand.

Save South-Africa har i det siste rettet oppmerksomheten mot revisjonsgiganten KPMG, som har vært revisor for Gupta-familien i en årrekke. Presset bygger seg nå opp i Sør-Afrika for å få lokalt næringsliv til å kutte sine forbindelser med KPMG.

Les mer i Dagens Næringsliv