Den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske jesidi-kvinnen Nadia Murad er blitt tildelt Nobels fredspris for 2018. De to får prisen for sin innsats mot seksualisert vold mot kvinner i krig.
Mukwege har brukt mye av livet til å hjelpe ofre for seksualiert vold under krigene i Kongo. Han er nominert til fredsprisen gjennom flere år, blant annet i 2008 av Jan Egeland, nåværende leder i Flyktningehjelpen, og seinere gjennom flere år av SV-representantene Audun Lysbakken og Karin Andersen.
– Etter opprettelse av Panzi-hospitalet i Bukavu i 2008 har doktor Mukwege og hans stab behandlet tusener av pasienter utsatt for slike krenkelser. De fleste overgrepene har skjedd med bakgrunn i en langvarig borgerkrig som har kostet mer enn seks millioner kongolesere livet, står det i begrunnelsen fra Nobel-komiteen.
Nadia Murad ble tatt til fange av IS sammen med mange fra sin egen folkegruppe jesidiene i Irak i 2014. Som mange andre jesidi-jenter ble hun utsatt for voldtekter og overgrep, og holdt som sex-slave. Etter tre måneder klarte hun å rømme.
I tida etterpå har hun stått åpen fram og fortalt om hva hun og hennes medfanger har vært utsatt for. Slik har hun blitt et viktig symbol for kvinner og minoriteter som blir utsatt for overgrep fra IS. I begrunnelsen fra Nobelkomiteen heter det:
– Hun aksepterte ikke de sosiale kodene som tilsier at kvinner skal tie og skamme seg over de overgrep de er blitt utsatt for. Hun har vist et usedvanlig mot ved å fortelle om sin egen lidelse og tale ofrenes sak.