Hovedverneombudet i Ikea avskjediget – vant i retten

IKEA, foto mastrminda, Pixabay lisens
IKEA, foto mastrminda, Pixabay lisens*

Ikea fjernet hovedverneombud Kristian Kaborg fra tillitsvervet, og deretter også fra vervet som hovedverneombud for Ikea Furuset, før han til slutt fikk sparken for ‘utilbørlig opptreden’. LO tok saken til retten, og 21. august kom dommen fra Oslo tingrett. Både beslutningene om å gjerne ham fra vervene og avskjedigelsen ble kjent ugyldige.

Under rettssaken bestemte Kaborg seg for at han ikke ønsket jobben tilbake. – Jeg hadde jobbet veldig hardt i sju år med å forbedre det systematiske HMS-arbeidet i Ikea, sier han til FriFagbevegelse, og fortsetter: – Men etter å ha hørt vitnemålene til ledelsen, skjønte jeg at veldig lite av det de tillitsvalgte og verneombudene har forsøkt å få Ikea til å forstå har sunket inn. Da innså jeg at det ikke var verdt å komme tilbake. Å stå på kravet om å få jobben tilbake hadde vært en oppoverbakke som en enkeltperson skal slippe å gå. Belastningen ved å komme tilbake i en slik situasjon ville vært for stor.

Flertallet i retten mener Kaborgs oppførsel ville rettferdiggjort en vanlig oppsigelse. Ikea sier seg fornøyd med at Kaborg ikke ønsker jobben tilbake.

Les mer i FriFagbevegelse

Kaborg forteller hvordan han har opplevd prosessen i FriFagbevegelse