129 advokater måtte tilbakebetale salær

Advokatbransjen har svært høye forventninger om timeproduksjon, mener jus-professor Sverre Blandhol ved Universitetet i Oslo. Overskrifter fra den siste tiden viser at det ofte er mange penger i omløp: «Norges anonyme overklasse», «Milliondryss over advokater» og «Vanvittige advokatlønninger».

Blandhol tror forventningene kan være vanskelige å innfri, og at det kan bli fristende å pynte på timelistene. De siste fem årene har 129 advokater blitt pålagt av Advokatforeningens disiplinærnemnd å tilbakebetale for høye honorarer
Blandhol har undervist over tusen advokater i etikk i løpet av få år, og er snart klar med et nytt kurs "Fifty ways to loose your licence". Samtidig viser det seg at det skal mye til å miste lisensen i Norge, og at advokatene vanligvis får lisensen tilbake etter kort tid.

En test på advokatens etikk er dette spørsmålet fra Blandhol: «I forrige uke fikk du en henvendelse der du brukte åtte timer på å skrive et notat. Nå har du fått samme spørsmål fra en annen klient. Det vil ta deg under en time å bearbeide notatet slik at det passer til den nye henvendelsen. Hvordan skal du timeføre og fakturere det siste oppdraget?»

De fleste svarer riktig – altså at en bare skal ta betalt for de timene som er brukt. Men overraskende mange sier de vil skrive åtte timer. Blandhol mener at god etikk betyr at advokaten, dersom han forstår at arbeidet faktisk har høyere verdi, tilbyr en fastpris.

Les mer i Dagens Næringsliv (krever innlogging)