Wagner og andre leiesoldatgrupper – diktaturenes hjelpere

Kalashnikov, foto YasDO, Pixabay lisens
Kalashnikov, foto YasDO, Pixabay lisens*
Framtiden for Wagner-gruppa er fortsatt usikker etter mytteritilløpet i Russland. Men Prigozhin er fortsatt en fri mann, og har nylig møtt Putin i forhandlinger om fortsatt innsats fra gruppa i Ukraina.

Men Wagnergruppa har fortsatt 5000 soldater i Afrika, som hjelpere for forskjellige autoritære regimer. I tillegg er gruppa involvert i utvinning av både gull, diamanter og andre ressurser. Men Wagner har ikke markedet for seg sjøl. Om makthavere i afrikanske land skulle oppfatte Wagner som svekket, har de mange alternative leverandører av leiesoldater og ‘sikkerhet’. Grupper som sør-afrikanske Dyck Advisory Group (DAG), tyske Asgaard, amerikanske CACI, franske Secopex og britiske Aegis Defense står klare til å tilby lignende tjenester. Også kinesiske sikkerhetsselskaper opererer i Afrika, men hittil hovedsaklig med å beskytte kinesiske interesser.

For autoritære regimer er fordelen med private militære kontraktører  framfor regulære egne, vestlige eller FN-tropper, at kontraktørene ikke stiller kritiske spørsmål.

Les mer på nrk.no