Vindmølleparker i urørt natur: – Enormt arealkrevende

– Vi selger norsk natur til de som kommer til Norge. Da er det rart at vi samtidig bygger den ned. Både vindkraft og monstermastene som følger med, er utrolig arealkrevende og ødeleggende for både dyreliv og fugleliv.

Dette sier Anne Mari Aamelfot Hjelle, leder for naturforvaltning i Den Norske Turistforening. Hun er svært bekymret over hva som kommer til å skje dersom forventningene slår til, om at vindturbinene m noen år blir virkelig lønnsomme. Utelandske kraftselskaper og fond står allerede nå i kø for å bygge ut vindturbinparker i fjell og heier langs kysten.

32 vindparker er bygd ut i Norge, 51 har fått klarsignal og 21 er til vurdering. På Fosen bygges Europas størtste landbaserte vindpark. 7 mil med kraftig dimensjonerte veier er bygd for å frakte både turbiner og kraner fram til monteringspunktet.

Folk som lever av reindrift i området har forsøkt å stanse utbyggingen uten hell, og Naturvernforbundet og Turistforeningen er bekymret over at biologisk mangfold går tapt for alltid, uten at det er skikkelig kartlagt hva vi faktisk mister. Mens Tord Lien, leder i NHO Trøndelag, mener Norge er forpliktet av internasjonale avtaler til å bygge ut fornybar energi for å erstatte den fossile.

Mens noen kritiserer den omfattende veibyggingen, er andre fornøyd med at veier og varmebuer gjør fjellet lettere tilgjengelig for folk flest.

Les mer i Bergens Tidende