Vimpelcom-sjef Lunder: – Lurt av mine egne

Det amerikanske justisdepartementet har undersøkt korrupsjonsutbetalingene Vimpelcom innrømte siste uke, og konkluderer med at det var et svært mangelfullt system for internkontroll i selskapet.

Vimpelcom godtar en bot på 795 millioner dollar – rundt 6,8 milliarder kroner. Nå varsler småaksjonærer i USA at de vil gå til sak mot styret, som de mener er ansvarlige for en av tidenes største korrupsjonsbøter.

Det er styret og ledelsen som har ansvaret for at kontrollsystemet fungerer, sier professor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole NHH. Hun forutser store søksmål mot styremedlemmene fra minoritetseiere.

Norske Jo Lunder var storeier Telenors mann i ledelsen av Vimpelcom, og bekledde en rekke posisjoner i toppen av konsernet. Lunder var både styreleder og konsernsjef til forskjellige tider. Lunder hevder i en epost til Dagens Næringsliv at han ble lurt av personer i toppskiktet i konsernet:

– Det vil uansett, for alle bedrifter, være vanskelig å ha tilfredsstillende kontroll når systemene bevisst omgås, manipuleres og ikke følges av egne ledende ansatte, skriver Lunder.

Det amerikanske justisdepartementet peker spesielt ut to personer som ansvarlige for korrupsjonen. Den ene av disse fikk sparken av Lunder, mens den andre "rakk å slutte", ifølge Dagens Næringsliv.

Les mer i Dagens Næringsliv (krever registrering)