Tidal manipulerte slik at Beyoncé og Kanye West fikk andres penger

Beyoncé med ektemann og
eier av Tidal, Jay-Z

De to superstjernene Beyoncé Knowles og Kanye West er medeiere i strømmetjenesten Tidal. Dagens Næringsliv har fått tilgang til interne data fra Tidal, som viser at lytteloggene må være manipulert. Det er funnet mønstre som repeterer seg, brukere stiller seg uforstående til hvilke artister loggene forteller at de har lyttet på, og hvor mange ganger. Det er spesielt Knowles og West som er hausset opp gjennom manipulering av lytteloggene. Det fører til at disse får penger som ellers skulle gått til mindre kjente artister.

Dagens Næringsliv konfronterte flere brukere med lytteloggene. Kommentator Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende skriver dette:

– En av dem er den danske komponisten Halfdan E. Nielsen. Da DN viser at Tidal-profilen hans har spilt av Beyoncés siste album hele 50 ganger på kort tid, med sekundpresise intervaller, har han en kommentar: «Det er jo helt sinnsykt».
Det som skjer her, er at Nielsen oppdager at noen har tuklet med hans private forbruk av musikk, og dermed krenket hans personlige smak og integritet.
At han skal være sykelig opphengt på en glitzy, hyperkommersiell popstjerne, er noe komponisten ikke vil ha hengende på seg.

NTNUs Center for Cyber and Information Security har gjennomgått datamaterialet Dagens Næringsliv har fått tak i. De skriver blant annet: – Gjennom avansert statistisk analyse har vi kunne slå fast at det har foregått manipulasjon av dataene i visse perioder. Manipulasjonen ser ut til å rette seg mot et svært spesifikt sett med sanger, knyttet til to distinkte album.

Tidal avviser opplysningene fra Dagens Næringsliv.

Les mer på E24