Diktatordatter med mye penger. Blant annet fra Vimpelcom / Telenor. |
Korrupsjon: Mobilselskapet Vimpelcom, der Telenor er en av de største eierne med 43 prosent av aksjene, har betalt minst 55 millioner dollar til en venninnen av diktator-presidentens datter. Landet er Usbekistan – et av verdens mest korrupte land. Det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant, som tok imot beløpet, har en aksjekapital på bare 20 kroner, og er heleid av Gayane Avakyan, venninnen og assistenten som ofte figurerer diskret ved siden av den glamorøse og styrtrike presidentdatteren Gulnara Karimova. Transaksjonene, som er dokumentert av Klassekampen i artikler i papiravisen lørdag og i papir- og nettutgaven idag, er sannsynligvis bestikkelser for å oppnå mobil-lisenser i Usbekistan. Og investeringen har båret frukter: Nederlandske rettsmyndigheter anslår at Vimpelcom har tjent 1.7 milliarder kroner ved hjelp av bestikkelsene.
Mål for bestikkelsene, Gulnara Karimova, er "førstedatter" av president og diktator i Usbekistan Islam Karimov. Hun er mistenkt for hvitvasking av penger i Sveits, der politiet har beslaglagt verdier for 5,5 milliarder kroner knyttet til Karimova. Saken blir betegnet som tidenes største hvitvaskingssak i Sveits. Ifølge Wikilieaks-dokumenter fra amerikanske diplomater, er Gulnara Karimova den mest forhatte personen i Usbekistan, der hun regnes som en 'røverbaron'.
Ifølge Klassekampen går representanter for Talikant igjen på salgspapirene til Karimov-døtrenes overdådige luksuseiendommer i Sveits, Frankrike og Beverly Hills, USA.
Betalingen fra Vimpelcom er gjort gjennom Watertrail Industries, et datterselskap av Vimpelcom, registrert på de britiske Jomfruøyene. Det later til å være lagt en viss innsats i å gjøre disse transaksjonene på en diskret måte.
Jon Fredrik Baksaas i styret for Vimpelcom |
Teliasonera – konsernsjef og styre måtte gå
Halvannen måned etter betalingen fra Vimpelcom, tikket det inn en annen betaling til Takilant. Denne gangen er det flere millioner dollar fra det svenske teleselskapet Teliasonera. Selskapet er idag under etterforskning i Sverige for korrupsjon, på grunn av pengetransaksjonene til Takilant, og både konsernsjefen og styret har måttet gå på grunn av denne saken. Telenor og konsernsjef Baksaas har så langt ikke kunnet gi noe svar på hva forskjellen er mellom transaksjonene fra Vimpelcom og Teliasonera til diktatordatterens venninne.
Interne eposter fra Teliasonera viser at folk i selskapet var klar over at de måtte oppnå en forståelse med gruppa rundt presidentdatteren Karimova, før de kunne gjøre noe forsøk på å få et direkte møte med telekom-ministeren i landet.
Flere land etterforsker idag pengeoverføringene til Takilant. Etter usbekisk lov kan ikke Gibraltarselskapet eller selge usbekiske telerettigheter, siden disse er forbeholdt reint usbekiske selskaper. Mistanken er derfor sterk om at betalingene i virkeligheten er korrupsjon.
Vimpelcom er ifølge Klassekampen idag største teleselskap i Usbekistan under navnet Beeline.
Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid skriver i en e-post til Klassekampen: «Telenor ønsker å være tydelige på at selskapet har nulltoleranse når det gjelder korrupsjon både innenfor egne operasjoner og i selskap der vi er deleiere. Dette inkluderer også Vimpelcom. Både Telenor som eier og styrerepresentanter i VimpelCom ansatt i Telenor er opptatt av at VimpelComs oppkjøp og drift er i samsvar med gjeldende lover og regler.»
Les mer i Klassekampens papirutgave (pdf) lørdag og Klassekampen idag