Tekstilbransjen: ingen undersøkte selskaper garanterer for lønn å leve av

Blant 50 undersøkte selskaper finner ikke kampanjen Clean Cloths Campaign noen selskaper som garanterer arbeiderne sine en lønn de kan leve av. Enkelte av selskapene har planer som kan sette dem i stand til å gi en slik garanti i løpet av kort tid, opplyser kampanjen i en rapport som omtales av Aftenposten.

Blant de selskapene som kom minst dårlig ut, finner vi Inditex, Marks & Spencer, Switcher og Tchibo. I kategori to, av fire totalt, finner vi Adidas, billigkjeden Primark, Puma og New Look.
Bygningskollapsen i Bangla Desh for et år siden, der 11 tekstilarbeidere ble drept, har ifølge Initiativ for Etisk Handel gjort selskapene mer oppmerksomme på forholdene, men det er langt igjen til en anstendig standard.
Per Nitter Bondevik i Initiativ for Etisk Handel opplyser at det ikke er noen garanti for at arbeiderne får noen bedre lønn for produkter som selges dyrt i Norge, enn for billig-produkter. Det er gjerne samme fabrikken som syr begge modeller, og arbeidslønningen utgjør uansett bare en liten del av kostnaden.
Last ned hele rapporten her eller les mer i Aftenposten