Spion-hack installert på mobilen uten et klikk

Pegasus spyware. Tegning Prachatai, Flickr. CC by nc nd 2 0
Pegasus spyware. Tegning Prachatai, Flickr. CC by nc nd 2 0*
Den franske nettavisen Mediapart og tyske Der Spiegel har publisert en artikkelserie om såkalte «Predator Files». Dette er spionprogramvare som lar hackeren tappe mobilen din for nær sagt all informasjon: den kan samle inn kommunikasjonen din, hva du skriver, den kan ta bilde med begge kameraer på mobilen. Og det kanskje mest skremmende er at programmet kan bli installert uten at du klikker på noen lenke.

Greske opposisjonelle rammet

VG har fått tilgang til konfidensielle dokumenter som dokumenterer påstandene i de europeiske avisene. VG forteller at den greske journalisten Thanasis Koukais fikk tilsendt en lenke med teksten «Thanasis, har du hør om dette emnet før?» Et klikk på lenken var nok, og spionprogramvaren var installert på mobilen hans. Det greske datatilsynet har identifisert 92 ofre som er hacket med Predator. De fleste har en ting felles, at de er kritikere eller motstandere av statsminister Kyriakos Mitsotakis.

Programvaren er utviklet og blir solgt av et nettverk av europeiske it-selskaper med navnet Intellexa Alliance. Disse selger programvaren til flere totalitære regimer, i strid med EUs regelverk. Tal Dilian, en israelsk tidligere etterretningsoffiser, har vært sentral i utviklingen av programvaren.

Israels Pegasus-spionvare

Et annet, lignende spionprogram har vært utviklet og solgt av det israelske firmaet NSO siden 2014. Dette programmet har mange av de samme egenskapene som Predator. Amnesty International publiserte i 2021 en rapport som viste at mange menneskerettsaktivister og journalister hadde fått programvaren installert på sine mobiler, også uten at de nødvendigvis hadde klikket på en lenke som utløste infeksjonen.

Så seint som i september i år publiserte Apple en sikkerhetsoppdatering til iOS som skulle blokkere sikkerhetshull som utnyttes av Pegasus.

Les mer på Times of Israel