Silicon Valley tjener godt på Trumps tiltak mot immigranter

Amazon, Palantir, Microsoft og flere teknologiselskaper gjør gode penger på anti-immigrasjonspolitikken i USA. Det er en ny rapport fra firmaet Empower LLC som viser dette, og hvordan selskapene gjennom lengre tid har fremmet skylagring som offentlig politikk, som igjen har lagt til rette for at deres løsninger skulle tas i bruk av innvandringsmyndighetene. Customs Enforcement (ICE) får tilgjengelig automatiserte identifikasjonssystemer, mens hemmeligholdet øker, i følge grupper som arbeider for mer human behandling av immigrantene.

Amazon Web Services (AWS) er den sentrale partneren for myndighetene, med en kontrakt på 6.8 milliarder dollar for overføring av data til deres skyløsninger. De håndterer både data fra Department of Homeland Security og mer enn 200 millioner registreringer av biometriske data. Tidligere i år fikk AWS mye kritikk for at de solgte teknologi for ansiktsgjenkjenning til politiet.

Palantir er et teknologiselskap stiftet av blant andre President Trumps nære allierte Peter Thiel. Dette selskapet har sammen med AWS fått kontrakter på systemer for matching av biometriske data og automatiserte identifikasjonssystemer.

Det er også opprettet direkte deling av biometriske data med den meksikanske regjeringen basert på skytjenester, der AWS og Microsoft Azure er sentrale aktører. Dette vakte protester blant ansatte i Microsoft tidligere i år.

Organisasjonene som har bestilt rapporten mener den legger til rette for automatisk utsendelse av folk på grunn av de private datasystemenes automatiserte identifikasjonsmekanismer, som blant annet kan knytte immigranter til kriminelle gjenger.

Les mer i The Guardian