Sarkozy vant valget med Gaddafis penger. Så gikk han til krig mot Gaddafi

Opplysninger fra den norske korrupsjonssaken mot flere topper i Yara-konsernet har utløst ny korrupsjonsetterforskning mot Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy. En dagbok som var etterlatt i Nederland av den libyske diktatoren Gaddafis oljeminister Shukri Ghanem, inneholdt opplysninger som ledet til dokumentasjon av libysk pengestøtte til Sarkozy's valgkamp i 2007. Sarkozy vant dette valget.

Tips fra norske Økokrim fikk fart i etterforskningen
Opplysningene som nå kommer for dagen kunne hentet handlingen for en fantasifull politisk spenningsroman, men ser altså ut til å stamme fra det virkelige liv. Ghanem ble i i 2012 funnet død i Donau i Wien. Dødsfallet ble etterforsket, men konklusjonen ble at han døde av hjerteinfarkt. Dagboken hans kan tyde på at han var svært stresset fordi norske Økokrim hadde fått tilgang til opplysninger om at Ghanems sønn kontrollerte en hemmelig konto i Sveits, som norske Yara hadde betalt inn 1,5 millioner dollar til. Sveitsisk politi åpnet etterforskning av alle transaksjonene fra denne kontoen, der noen tydeligvis har funnet veien til Sarkozys valgkamp.

Krig for å slette gjeld til Gaddafi?
Klassekampen skriver at Sarkozys iver etter å gå til krig mot Gaddafis Libya i 2011 kommer i et nytt lys etter at de libyske bidragene til valgkampen hans i 2007 nå ser ut til å ha blitt bekreftet. Etter at den arabiske våren nådde Libya vinteren 2011, kom Gaddafi og sønnen Saif 15. og 16. mars med offentlige uttalelser om at Sarkozy måtte betale tilbake valgkamppengene. To dager seinere erklærte FNs sikkerhetsråd flyforbudssone over Libya, et vedtak som etterhvert ble håndtert av NATO, og der norske fly også deltok i fremste rekke i bombing av landet.

Samme dag, 18. mars, gikk folkemengden ut i gatene i Bengazi med plakater med teksten "Merci Sarkozy". Etterforskningen kan nå muligens gi svar på hvor stor rolle for krigsutbruddet Sarkozys forhold til Gaddafi hadde.

Enda en anklage: påvirkning av dommere
The Guardian melder at Sarkozy og hans advokat vil bli anklaget for å ha brukt sin maktposisjon til å urettmessig ha tilegnet seg informasjon om etterforskningen i en annen korrupsjonssak mot ham. I denne saken etterforskes Sarkozy for å ha mottatt ulovlig valgkampstøtte fra Frankrikes rikeste kvinne Liliane Bettencourt. Sarkozy skal ha tilbudt å hjelpe en høyesterettsdommer med å få en lukrativ stilling i bytte mot informasjon om etterforskningen. Opplysningene skal ha kommet fram ved at politiet avlyttet Sarkozys og advokatens telefonsamtaler.