Forside » Aktuelt » Plugging av oljebrønner – et nytt eventyr på sokkelen?

Plugging av oljebrønner – et nytt eventyr på sokkelen?

Lars Sørum, forskningssjef olje og gass, SINTEFPlugging av brønner bør bli et nytt eventyr på norsk sokkel! Det er Lars Sørum, forskningssjef for olje og gass i SINTEF, som foreslår dette. I en kronikk i Dagens Næringsliv og Gemini peker han på at Stortinget etterlyser tiltak som kan skape rask aktivitet for leverandørindustrien under koronakrisa. – Et godt råd er å starte utvikling av løsninger som vil krympe prisen på en uunngåelig gigantoperasjon – pluggingen av aldrende brønner som skal forlates på sokkelen. Dette vil treffe midt i blinken, av tre grunner, skriver Sørum:

  • Plugging er en vedvarende aktivitet som må drives framover, uavhengig av konjukturer.
  • Skattebetalerne vil uansett få regningen for plugging av de 2000 brønnene på norsk sektor. Det er viktig at kostnadene blir minimert gjennom forskning og utvikling.
  • Plugging er viktig for klimaet – gass må ikke lekke ut av gamle brønner som ikke er skikkelig plombert. Denne kunnskapen vil bli viktig når CO2 skal lagres sikkert under havbunnen.

Sørum mener bedre teknologiske løsninger kan spare staten for 20 prosent av utgiftene ved plugging – anslagsvis 100 milliarder kroner.

Les mer på Gemini.no

Sist oppdatert:

Det er stengt for kommentarer.