Greta Thunberg: – I stedet for å se etter håp, se etter handling!

Den svenske 15-åringen Greta Thunberg har oppnådd heltestatus blant klimainteresserte verden over, etter at hun begynte med sin private skolestreik for klimaet foran Riksdagsbygningen i Stockholm. Ved klimatoppmøtet COP-24 i Katewice i Polen holdt hun det mange ser som den viktigste talen ved konferansen, der han fortalte delegatene at hun ikke var i Katowice for å be verdensledere bry seg.

– Dere har ignorert oss før, og dere vil fortsette å ignorere oss. [...] Vi har kommet hit for å fortelle dere at forandringen vil kokmme, enten dere liker det eller ikke, fortalte hun delegatene fra talerstolen.

I en noe lengre TED-talk fra Stockholm ved hjemkomsten, skjærer hun igjennom mye av svadaen klimapolitikk er viklet inn i, og kommer med noen ironiske bemerkninger om at hun mot slutten av talen burde komme med noen optimistiske betrakninger om grønn vekst, fornybar energi og mer. I stedet spør kommenterer hun spørsmålet om hvor håpet er å finne. – I stedet for å se etter håp, se etter handling, sier Thunberg. Så snart det finnes handling, er håpet å finne overalt.