Fra fattigdom i Ukraina til utnyttelse og død i Barentshavet

Snøkrabbe, populært i Asia

Dimitrij Kravtsjenko reiste fra stadig dypere fattigdom i krigens Ukraina for å finne levebrød som fisker på et latvisk skip som fisket snøkrabber i Barentshavet til Båtsfjord i Finnmark. Drømmen ble et mareritt, som endte med at Kravtsjenko forsvant på havet. Dagbladet har undersøkt saken og funnet en jungel – og et iskaldt og vått helvete.

Eierforholdene i rederiene som driver fiske på EUs kvoten i Barentshavet er ugjennomtrengelige. Dabladet skriver:
– Båten Dimitrij Kravtsjenko jobbet på, seilte med latvisk flagg, eid av et latvisk selskap, som igjen var eid av et litauisk selskap som på papiret er eid av en russer. Arbeidskontrakten hans var med et selskap på Seychellene, mens lønna ble betalt fra en bank i Sør-Korea. Eksperter mener strukturen er laget for å pulverisere ansvar og hindre arbeidstakere fra å ha reelle rettigheter.

Enka etter Kravtsjenko er dermed ikke i stand til å kreve noen erstatning for tapet av mannen. Men rederiene tjener gode penger på fangst av snøkrabbe, som stadig øker i verdi. Også Båtsfjord tjener på fangsten, men kommunen har ikke foretatt seg noe for å undersøke forholdene ombord i de utenlandske båtene.

Les kommentar og reportasje i Dagbladet