FN starter samtaler for å forby drapsroboter

Denne uka starter samtalene i FN om mulighetene for å få på plass et forbud mot drapsroboter. Indiske Amandeep Gill skal lede samtalene, men sier at det er langt fram til en avtale.

Teknologien nærmer seg stadig mer et nivå der våpen selv kan avgjøre om noen skal drepes, uten at noe menneske trenger å godkjenne angrepet. Rundt 200 amerikanske krigsskip har allerede fått montert nærforsvarssystemet Phalanx, som regnes som et autonomt våpen.

Alle de største våpenprodusentene USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Israel satser sterkt på autonome våpen. Samtidig har kjente vitenskapsfolk, næringslivsledere og aktivister engasjert seg for et forbud. Blant disse finner vi tidligere fredsprisvinner Jody Williams, fysiker Stephen Hawking, Apple-medgründer Steve Wozniak, Tesla-sjef Elon Musk og sjef for Googles prosjekt for kunstig intelligens Deep Mind, Mustafa Suleyma.

Det blir hevdet at båd militærutgiftene og terskelen for å gå til krig blir lavere ved innføring av autonome våpen, siden disse verken krever lønn eller pensjon, og er helt uten empati.

Les mer på NRK