"I sammenligning virker Panama som en fattigmannsklubb"
Av George Chabert
”Bygningen er så trist at man går forbi uten å legge merke til den. Med dets grønne markiser og gamle neonlys, skulle en tro at det dreier seg om en bridgeklubb eller et samfunnshus. Feil: Bygningen huser mange av de mektigste selskaper i Amerika.”
Dette skriver Lucie Robequin i økonomiavisen Les Échos 2.5.2016. Apple, Google, Bank of America, JP Morgan, Coca Cola, Ford, General Electric, Wal-Mart og tutti quanti har sine postkasser i denne uanselige bygningen på Orange Street i Wilmington. Hillary Clinton opprettet et selskap her 8 dager etter at hun forlot Obamas administrasjon, for å kunne samle nærmest skattefritt de millionene hun tjente på foredragene sine. Og Donald Trump ”administrerer” fra samme adresse sine eiendommer. 300.000 selskaper har av samme grunn valgt å etablere seg på denne adresse. Ingen aktivitet foregår i bygningen; alle selskapene er representert av et firma, CT Corporation, som ligner Mossack Fonseca i Panama til punkt og prikke. For noen år tilbake kunne man faktisk lese på deres internettside at de var ”bedre enn Caymanøyene!” Fordelene er jo mange: CT Corporation har åpent hver dag til klokken 24; man kan registrerer et foretak uten noen som helst kontroll, og det koster kun 89 dollar, med anonymiteten på kjøpet. Og, ikke minst, siden det dreier seg om en liten stat som befinner seg mellom New York og Washington, blir alt gjort i henhold til loven. Det er derfor ikke rart at Delaware, med sine knapt 950.000 innbyggere, huser 1,2 millioner firmaer. I fjor flyttet 180.000 firmaer - nærmest 500 nye firmaer per dag - til Delaware. To tredjedeler av verdens 500 største konserner, og tusenvis av mini-firmaer, ofte uten ansatte, har nå valgt Delaware. Det er for øvrig ikke bare firmaer som har en forkjærlighet for denne delstaten. Den russiske våpenhandleren Viktor Bout, modellen for hovedpersonen i den berømte filmen ”Lord of War”, hadde lenge to adresser i Delaware, akkurat som narkotikakartellkongen El Chapo, som brukte lenge Delaware for å kunne plassere pengene sine i forskjellige amerikanske banker. Begge er nå fengslet; nok om det!
Delaware har tre store fordeler. Beskatningen er lav: store deler av fortjenesten i store firmaer, som for eksempel royalties, blir 100% skattefrie. Lovverket er gunstig for finansforetak: Alle firmaer som har en adresse i Delaware overfører gjerne sine rettsaker dit. Anonymiteten er her lovfestet: Mens USA krever av utenlandske foretak at økonomiske data om amerikanske borgere blir gjort tilgjengelig for amerikanske myndigheter, er det motsatte ikke tilfelle. Som Liechtenstein og Luxembourg i Europa, lever Delaware i stor grad på finansielle tjenester til folk og firmaer som har sitt virke i andre stater. Anslagsvis har de andre amerikanske statene tapt 10 milliarder dollar i skatt i de siste tiårene på grunn av etableringer i Delaware.
Etter ”Panama papers”-skandalen, har Obamas administrasjon lovet å gripe inn, men det er grunn til å tro at Delaware kan ta det hele med ro. Det er nok også sannsynlig at verken Hillary Clinton eller Donald Trump – to trofaste Delaware-kunder – vil ta seg av saken. Faktum er at skatteparadisene er uunngåelige i en verden der konkurransedyktige selskaper alltid må kutte i kostnadene. Man kan med sikkerhet anta at mange europeiske selskaper og enda flere europeiske kjendiser og politikere har sine adresser i Delaware. I sammenligning virker Panama som en fattigmannsklubb. Bare ett spørsmål gjenstår: Hvorfor har ikke Delaware fått samme behandling i media som Panama? Med Bill Clintons ord: ”It’s the United States of America, stupid!”
Artikkelen er tidligere trykt som debattinnlegg i Klassekampen 6.5.2016