– Afrika får ikke plass ved bordet, men står på menyen

En rapport fra Redd Barna og Tax Justice Network forteller at Afrika hver dag tappes for over en milliarder dollar i ulovlig kapitalflukt. Dette beløpet for en enkelt dag kunne finansiert 14 tusen helsearbeidere i et helt år. Skattflukten øker med 9 prosent i året, ifølge Redd Barna. Det er mer enn det dobbelte av veksten i BNP i Afrika.

Men når internasjonale skatteavtaler forhandles fram, skjer det gjennom OECD, der bare rike land er medlem.  Leder Alvin Mosioma i Tax Justice Network Afrika mener afrikanske land er en del av menyen på OECD-møtene der de ikke får en plass ved bordet. – Om Kenya vil skattlegge et selskap som opererer både her og i et europeisk land, bør de ha informasjon om hva slags profitt som deklareres i det andre landet. Du må vite det for å kunne vite hva slags aktiviteter selskapet holder på med, sier han til Aftenposten.

Tax Justice Network Norge, Redd Barna og Kirkens Nødhjelp mener at VN burde ta over ansvaret for skatteavtaler. Det ville gi fattige land en bedre mulighet for å påvirke disse avtalen.

Les mer i Aftenposten