500 banker bisto med skatteparadiser

Siden 1990 har mer enn 500 banker tilbudt politikere, næringsliv og kriminelle hjelp til å sette opp skallselskaper i skatteparadiser for å skjule penger. Nesten en tredel av de 15.500 selskapene som er omtalt i Panama-papirene ble opprettet i perioden 2003-2005. Det har sin bakgrunn i at EU satte i verk sitt sparedirektiv i 2005. Dette sørget for at EU-borgere med penger på konto i et annet EU-land fikk slike penger direkte skattlagt av hjemlandet. Det førte til at det ble langt vanskeligere å komme seg unna skatt på bankinnskudd.

Aftenposten, er den eneste norske redaksjonen som har deltatt i den internasjonale gravearbeidet for å i de avslørte Panama-papirene. Avisen forteller at bankene reagerte raskt på utfordringen fra EUs sparedirektiv ved å bruke selskaper som Mossack Fonseca til å opprette skallselskaper for kundene.

Amerikanske myndigheter startet etterforskning mot flere banker i 2009, og spesielt mange sveitsiske banker har etter dette innrømmet lovbrudd overfor amerikanerne. De har betalt seg ut av problemer ved å betale milliarder av dollar til myndighetene i bytte mot å slippe rettsak. I ettertid er antallet nyopprettede skallselskaper gjennom Mossack Fonseca sterkt redusert.

Les mer i Aftenposten