"Ring referansene mine før dere sorterer bort den eldste", skrev Gunnar Wiederstrøm (60) i søknaden på journalistjobb i Klassekampens nye Bergenskontor. 60 personer søkte jobben, men Wiederstrøm – som må ha vært blant de eldste søkerne – fikk den.
– Jeg vet av egen erfaring at de i avisene ofte sorterer bort de eldste søkerne, sier Gunnar Wiederstrøm til seniorpolitikk.no. Som journalist i Bergens Tidende har han sett hvordan kolleger som nærmet seg 62 år ble de første som ble "nedbemannet".
Han nevner noen typiske holdninger i arbeidslivet som får bedrifter til å kvitte seg med 60-åringer. Dette er ofte den enkleste løsningen, fordi det er mindre belastende å si opp en 60-åring enn en 30-åring. Mange mener at eldre arbeidstakere sitter fast i fortiden og er imot omstilling. Dessuten har ofte yngre arbeidstakere bedre it-kunnskaper.
Wiederstrøms kone er psykolog som har skrevet bøkene "Myter om aldring" og "Alder ingen hindring". En slik påvirkning på hjemmebane kommer godt med, for Wiederstrøm medgir at det nok finnes en del eldre arbeidstakere som faktisk har sovnet litt hen. Man må ta ansvar for egen utvikling, eller blir man en snart en lite attraktiv arbeidstaker.