Til Dagens Næringsliv sier han dette om utslippene fra havbruk fra Rogaland til den russiske grensa: – Utslippene av nitrogen og fosfor fra oppdrettsnæringen tilsvarer utslipp fra mellom 40 og 60 millioner mennesker.
Han peker på at ett enkelt anlegg aleine slipper ut omtrent like mye nitrogen og fosfor som 40-50 tusen mennesker. NIVA-tall viser at 71 prosent av menneskeskapt nitrogen til sjøen fra Rogaland til Grense Jakobselv kommer fra oppdrettsnæringa. For fosfor er andelen fra havbruk hele 87 prosent. Renseanlegg på samme strekning bidrar med 8–10 prosent.
Lydersen mener at overvåkinga fra HI neppe fanger opp konsekvensene av utslippene. Han peker på at oksygennivået i Sognefjorden de siste 30 åra har sunket med 15 prosent. NIVA mener at 2/3 av årsaken er overgjødsling, mens 1/3 høyere skyldes høyere vanntemperatur.
Fjorden tåler mindre temperaturstigning på grunn av overgjødsling
Høyere vanntemperatur gjør at fjordene tåler stadig mindre næringssalter. Til tross for dette er oppdrett unntatt fra begrensinger i utslipp i det nye regelverket for forurensing fra februar 2024.
Forsker Vivian Husa ved Havforskningsunstituttet mener at en ikke kan sammenligne fiskeskit med menneskeskit. I følge henne hører ikk avføring fra mennesker hjemme i sjøen, og den inneholder bakterier og virus som er farlige for folk. Hun peker også på at verken HIs overvåking eller modeller tyder på overgjødsling. Men hun er enig med Lydersen i at det er behov for flere målestasjoner rundt kysten.
Les mer i Dagens Næringsliv (bak betalingsmur)