Forside » Aktuelt » Rapport: Legg ned universitetenes ordning for overføring av forskning til nye bedrifter

Rapport: Legg ned universitetenes ordning for overføring av forskning til nye bedrifter

Kyrre Lekve, Simula, NTNUEn rapport fra Simula forskningssenter ved NTNU kommer med en knusende dom over universitetenes satsing på å overføre forskernes ideer til skaping av nye bedrifter. Universitetene har egne selskaper som skal stå for denne konverteringen til nytte for samfunnet. I følge Kyrre Lekve, nestleder ved Simula forskingssenter, er denne ordningen med offentlig finansinering av TTOer (Technology Transfer Offices) dyr og lite vellykket. Simula-rapporten anbefaler at selskapene legges ned.

Kritikken fra Simula bygger på en sammenligning av omsetningen i de nye bedriftene som er opprettet av de seks eldste TTOene, med TTOene årlige inntekter – som stort sett er støtte fra offentlige kilder. De årlige inntektene for de nystartede selskapene har i snitt vært 57 millioner kroner de siste sju åra, mens inntektene til TTOen i snitt har vært 330 millioner kroner.

Talspersoner for de aktuelle universitetene imøtegår kritikken med at det er for enkelt å bare se på omsetning, og at det tar tid å bygge opp nye lønnsomme bedrifter.

Les mer i Aftenposten

 

 

Sist oppdatert:

Det er stengt for kommentarer.