Forside » Aktuelt » Pris for årets avsløring i Sverige: Hvitvasking av titalls milliarder kroner

Pris for årets avsløring i Sverige: Hvitvasking av titalls milliarder kroner

Mikhail Abyzov. Foto: open.gov.ru via wikipedia  cc-by-4-0

6 milliarder fra korrupsjonsanklaget russisk minister gjennom Swedbank.

Verdien av de svenske storbankene Swedbank og SEB (Skandinaviske Enskilda Banken) er nærmest halvert etter avsløringer i serien Uppdrag Granskning på statskanalen SVT. Dokumentarene har avslørt at Swedbank har kanalisert mer enn 40 milliarder kroner fra svenske konti til Danske Bank i Baltikum – en bank som er avslørt for kanalisering av store beløp fra russisk korrupsjon til skatteparadiser.

Også storbanken SEB blir anklaget for hvitvasking i kommende Uppdrag Granskning-programmer. Etter en henvendelse fra SVT har banken avsluttet kundeforholdet med 194 bedrifter. Nyheten om at SVT arbeider med et program om banken førte til et dramatisk fall i aksjekursen.

Onsdag avslørte Uppdrag Granskning at en tidligere russisk minister har kanalisert 6 milliarder kroner gjennom Swedbank til skatteparadiser. Michail Abyzov var fra 2012 til 2018 minister for transparens og åpenhet i Russland. Han ble tidligere i år varetektsfengslet og anklaget for korrupsjon i hjemlandet.

Torsdag vant redaksjonen i Uppdrag Gransknin den svenske journalistprisen for årets avsløring. – De har gjort et forbilledlig journalistisk arbeid. Det er undersøkende journalistikk av høyeste kvalitet, kommenterer tidligere redaktør i VG, Bernt Olufsen til Dagens Næringsliv.

Les mer i Dagens Næringsliv

 

 

Sist oppdatert:

Det er stengt for kommentarer.