Forside » Aktuelt » NHO vil fjerne mastergrader i humaniora og samfunnsfag

NHO vil fjerne mastergrader i humaniora og samfunnsfag

Kristin Skogen Lund. Foto: Peer Dahl, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 UnportedNHO-direktør Kristin Skogen Lund mener det er en “klar systemsvikt” når det meste av veksten innen utdanning ifølge henne har skjedd innen samfunnsfag og humanistiske fag. Til sammenligning mener hun økningen innen real- og ingeniørfag har vært liten. NHO vil fjerne mange av de 900 mastergradprogrammene i Norge, som ifølge organisasjonen legger opp til jobb i offentlig sektor.

Ifølge NHO er det finansieringen av studiene som gir den angivelige systemsvikten, og som fører til det organisasjonen kaller “en pervers konkurranse om studenter“. – Høyere utdanning er ikke styrt av relevans og kvalitet. Høyskoler og universiteter får betalt per studiepoeng. Da lønner det seg å bare tilby en masse forskjellige studier som er billige å drive, sier Skogen Lund til Aftenposten.

NHO har presentert et notat om den feilaktige innretningen på høyere utdanning i forbindelse med NHO-konferansen «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid».

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener kritikken fra NHO delvis bommer. Han viser blant annet til at det satses sterkt på flere studieplasser innen teknologi: – Det kan det virke som fordommene mot arbeidslivsrelevansen til humaniora og samfunnsfagene fortsatt er litt for fremtredende.

Les mer i Aftenposten

Sist oppdatert:

Det er stengt for kommentarer.