– ‘Mastersyken’ er en myte.
Overutdanning og feilutdanning et lite problem

Selv om studentmassen har økt med 45.000 de siste ti årene, viser det seg at nyutdannede masterstudenter ikke har større problemer enn tidligere med å få relevant jobb. Andelen nyutdannete med mastergrad som ikke er kommet i fullt relevant arbeid etter seks måneder, holder et stabilt nivå på 17,5 prosent.

I en kronikk på NRK ytring imøtegår medieoppslag i det siste om at for mange blir utdannet for høyt og innen utdanninger som næringslivet ikke har bruk for. Ola Magnussen Rydje og André Almås Christiansen (leder og nestleder i Norsk Studentorganisasjon - NSO) viser til en fersk rapport fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) om hvordan det går med uteksaminerte studenter i arbeidsmarkedet. Ifølge forfatterne sprekker disse påstandene som troll i solen konfrontert med tallene fra NIFU-rapporten.

Studentlederne tilbakeviser også en misoppfatning bygd opp av NHOs kompetansebarometer om at humanister utdanner seg til arbeidsløshet. Rapporten viser at 7 av 10 humanister er i relevant arbeid etter 6 måneder, og at disse studiene er de som er minst påvirket av konjunkturer.

Les hele artikkelen på NRK ytring