Forside » Aktuelt » Juleønske: – La oss slippe å være prøvekanin for kontor i trillekoffert

Juleønske: – La oss slippe å være prøvekanin for kontor i trillekoffert

Bilde av Tom SkaugeTap av faste arbedsplasser skaper uro: Kunnskapsdepartementet la tungt press på høgskolene for å fusjonere. Høgskulen på Vestlandet (HVL) er nå midt i en krevende prosess med å iverksette sentraliseringsvedtak for institutter og fakulteter. Tom Skauge, som er styremedlem på høgskolen, skriver på Khrono om presset departementet nå legger på institusjonen om at nybygget på Campus Kronstad hovedsakelig skal inneholde åpne kontorlandskap og såkalte aktivitetsbaserte arbeidsplasser.

Skauge peker på at forskningen entydig konkluderer med at denne typen kontorer er uegnet for konsentrasjonsarbeid som krever korttidshukommelse. Den økonomiske innsparingen i kontorutgifter kan derfor raskt utløse store tap i produktivitet, mistrivsel og sykefravær, i en helt annen størrelsesorden enn gevinsten i antall kvadratmeter kontorplass. Dette vil i sin tur undergrave det uttalte målet om at høgskolen skal bli universitet – de beste HVL-ansatte vil søke seg til andre universiteter.

Til Kunnskapsdepartementet har derfor Skauge to juleønsker, som vil avverge at HVL blir prøvekanin for kontor i trillekoffert:

1) Ta initiativ til en bredere risikovurdering der kostnader til HVL sin humankapital og utsikter til å beholde og tiltrekke seg kompetente medarbeidere blir vurdert sammen med mulig spart husleie.

2) Før departementet beordrer universitets- og høgskole Norge til ta ibruk utdaterte kontorløsninger fra næringslivet – gjennomfør et forskningsprosjekt som kan teste ut konklusjonene fra relevant forskning. La arkitekter, rompsykologer og møbelleverandører få prøve ut sine beste forslag i mindre skala sammen med byggingeniører og eksperter på organisasjon og arbeidsmiljø.

Les mer på khrono.no

Sist oppdatert:

Det er stengt for kommentarer.