Ikke alle ønsker at høgskolene skal bli universitet

Elisabeth Gording Stang, foto HiOAJussprofessor Elisabeth Gording Stang ved Høgskolen i Oslo og Akershus luftet bekymringen sin på Facebook over jaget etter universitetsstatus for høgskolene. Responsen var stor fra kolleger som var enige med henne, både ved HiOA og andre høgskoler. Flere oppfordret henne om å skrive kronikk om saken, og den ble publisert i Aftenposten.no søndag. Her skriver Stang blant annet at hun frykter HiOA går fra A-høgskole til B-universitet. Da ble responsen enda større.

Stang skrev blant annet dette på Facebook: «Jeg burde vel heiet lojalt på dette, men jeg skjønner ikke hvorfor vi må bli universitet! Jeg syns vi snarest burde stanse fusjonsfeberen som smitter som en farsott mellom landets forskningsinstitusjoner. Instituttene blir borte, ett etter ett. ‘Alle’ skal bli universitet. Hva er poenget med det? Ikke flere penger i hvert fall.»

Stang mener det hersker stor omorganiseringstretthet på høgskolen, etter at den har vært gjennom fem fusjoner på like mange år. Et enstemmig styre ved HiOA gikk likevel inn for å søke om universitetsstatus. Rektor Curt Rice har også kastet seg inn i debatten med et innlegg på Facebook, og oppfordrer flere til å delta.