Folk fra eliteskoler ‘tar over’ i Storbritannia

[caption id="attachment_3259" align="alignleft" width="220"] David Cameron har tatt med seg mange av sine gamle eliteskolevenner inn i regjeringskontorene.[/caption]John Major, den konservative tidligere statsministeren i Storbritannia, har skapt ny debatt i landet om eliteskoler som Eton College. I en tale for eldre konservative menn, tok han et oppgjør med hvordan 'de privat utdannete i overveldende grad dominerer de øverste nivåene av alle sfærer med innflytelse i landet'. Major selv er oppvokst i arbeiderklassebydelen Brixton i London, mens dagens statsminister David Cameron har overklassebakgrunn, og har gått på Eton. Inn i regjeringskontorene har han tatt med seg mange både ministre og byråkrater med samme bakgrunn.

Selv om skepsisen mot privatskole-eliten er utbredt i Storbritannia, opplever nå tidligere elever fra disse skolene at dørene til maktens korridorer står åpnere enn på lenge, etter at David Cameron tok over statsministerstolen. Noe av det viktigste elite-elevene lærer på de private skolene, er å skjule bakgrunnen sin etter at de har forlatt skolen. Det er også nødvendig å legge av seg den særegne overklasse-sosiolekten, for å bli akseptert i et skeptisk samfunn. Samtidig har de med seg en enorm selvtillit og tro på at de kan oppnå hva som helst – noe som kanskje er den egenskapen de lettest blir gjenkjent på.

John Major gjorde en lang og uvanlig klassereise, ved å komme seg fra Brixton til statsministerboligen, via det konservative partiet. Men han synes dagens renessanse for de priviligerte Eton-elever og andre privat utdannete, er 'direkte sjokkerende'. Og diskusjonen om Eton går nå høyt i Storbritannia. Mange briter mener at disse folkene først og fremst passer på seg selv og sine egne interesser.

Dagens Næringsliv forsøkte før jul å komme inn på det lukkede området til Eton College for å lage en reportasje om skolen, men ble arrogant avvist av en portvakt med like 'stiff upper lip' som en engelsk adelsdame. 19 britiske statsministre har gått på denne skolen, i likhet med konger, generaler og en lang rekke øvrighetspersoner opp gjennom århundrene. Eton åpnet i 1440, og tradisjonene sitter dypt i veggene på institusjonen, og skoleuniformen består fortsatt av sjakett med tilhørende svart vest, hvit sløyfe og pinstripe-bukser. Men en liten revolusjon er skjedd: hatten er fjernet fra skoleuniformen.

Les hele reportasjen i Dagens Næringsliv