Forside » Aktuelt » – En visjonær rektor er noe herk

– En visjonær rektor er noe herk

Professor Åge Garnes, HIB, bildeProfessor Åge Garnes gir i en kronikk i Bergens Tidende en klar advarsel til departement og politikere som arbeider for sammenslåing av universiteter, og til visjonære rektorer som risikerer å innsnevre friheten og demotivere de ansatte. Garnes er professor ved Institutt for økonomisk-administrative fag ved Høgskolen i Bergen. Han lister opp et antall topp-universiteter i USA, og finner at de slett ikke er større en mange norske universiteter. For eksempel har Massachusetts Institute of Technology (MiT) 11.000 studenter, og 10,7 per student – et lavt tall for både ansatte og studenter. Likevel har universitetet produsert 81 nobelpriser.

– Det er synd at man ikke får i både pose og sekk, skriver Garnes. – Som kjent er det en tendens til at god produktivitet ødelegger for kvalitet og spesielt sjansen for nytenkning. Men for å skape noe nytt, må man ha overskudd og tilgang til mange og friske ideer samt informasjon fra ulike fagområder og utsiktspunkter. Er man fullt opptatt med undervisning og administrasjon, har man lite overskudd til å tenke lange tanker. Her må det gjøres valg.”

Garnes’ oppskrift på å skape lykkelige og nytenkende akademikere er enkel: “kvalitet og frihet, trygghet, støtte og luft i luken. Ikke nødvendigvis den beste lønnen.”

Les hele kronikken i Bergens Tidende

Sist oppdatert:

Det er stengt for kommentarer.