Forside » Aktuelt » Avisarkiver: – Retriever et monopol som presser prisene i været

Avisarkiver: – Retriever et monopol som presser prisene i været

Lars Egeland, foto OsloMetLars Egeland ved Universitetsbiblioteket på OsloMet advarer i en artikkel på Khrono om at tilgangen til søk i databasen for avisartikler blir forvaltet av et privat kommersielt monopol. Firmaet Retriever gjør nå om på forretningsmodellen, slik at biblioteker ikke lenger kan abonnere på full tilgang til basen deres. Heretter må det betales for hver leste artikkel. For OsloMets del vil det føre til en prisstigning på 170 prosent.

Aksepterer ikke nye priser

Både OsloMet, UiO, UiB, UiT og NTNU har opprettet abonnement for 2020 med samme beløp som i 2019. Det betyr at tilgangen til basen blir sperret for studenter og ansatte en gang i løpet av våren.

Egeland er direktør ved Universitetsbiblioteket ved OsloMet. Han sammenligner saken med situasjonen da private aktører monopoliserte tilgangen til forskningsartikler. Dette utløste OpenAccess-bevegelsen, som i høy grad har gjort forskningsresultater allment og gratis tilgjengelig.

– Det er en sak som har offentlig interesse fordi Retriever forvalter en viktig del av vår politiske- og kulturelle historie. Jeg håper derfor at Retriever vil forsvare seg offentlig, skriver Egeland.

Les hele artikkelen på Khrono.no

Sist oppdatert:

Det er stengt for kommentarer.