Amerikansk vedtak: slutten på åpent internett?

Federal Communications Commission (FCC) vedtok fredag å skrote reguleringen som hindrer internettilbydere (ISPer) å kreve mer betalt av nettsteder som konkurrerer på innholdstyper ISPene selv tilbyr. Reguleringene ble innført under president Obama så seint som i 2015 for å forsvare den såkalte nettnøytraliteten. Mange forsvarere av reguleringene hevder at vedtaket kan bety slutten for det åpne internettet. Kritikerne hevder at tjenester som Skype og Netflix, som begge har revolusjonert bransjer med ny teknologi basert på et åpen internett, ikke kunne vinne fram uten nettnøytralitet. De mener enkelte store ISPer, som også øker sitt eierskap over innholdsprodusenter, vil ta kontroll over stadig større del av nettet, og slik hindre nye aktører å vinne fram. Resten av verden blir ikke uberørt av endringen, da svært mye trafikk på internett går via USA.

FCC er den øverste amerikanske myndigheten for regulering av media, og består av to demokrater og tre republikanere. Leder for FCC Ajit Pai er utnevnt av president Donald Trump, og tidligere advokat for en av de store ISPene Verizon.

Det er fortsatt mulig at kongressen kan overstyre vedtaket i FCC. Et mindre antall republikanere i kongressen har erklært seg som motstandere av vedtaket i FCC. En allianse av innholdsleverandører til internett truer FCC med et rettslig søksmål. Blant selskapene som kan gå til sak finner så forskjellige aktører som Bittorrent, Etsy, Netflix, Pinterest, Pornhub, Spotify og Wikipedia.

I forkant av vedtaket i FCC ble hele 22 millioner nett-kommentarer sendt inn til FCC, der flertallet var kritiske til den foreslåtte endringen. Flere millioner av kommentarene som støttet Pai, har vist seg å være falske, og blir nå etterforsket av statsadvokaten i New York. En av parolene som ble båret i demonstrasjonen utenfor FCC-bygningen under det avgjørende møtet lød "Ikke undergrav demokratiet vårt – det er Russlands jobb!" Den sinte emojien #stopthefcc var også tallrik.

Les mer i the Guardian

Les også Internett for de største og rikeste Kommentar i Bergens Tidende av Frode Bjerkestrand